Месеците на безмилостни руски артилерийски удари са опустошили стратегическия източноукраински град Часов Яр,

...
Месеците на безмилостни руски артилерийски удари са опустошили стратегическия източноукраински град Часов Яр,
Коментари Харесай

Грозното лице на Русия: Видео от дрон показва овъгления и порутен украински Часов Яр

Месеците на безмилостни руски артилерийски удари са опустошили стратегическия източноукраински град Часов Яр, демонстрират нови фрагменти от дрон, получени от Асошиейтед прес.

От фрагментите се вижда, че съвсем не са останали непокътнати здания, а също по този начин се редят овъглени домове и публични здания в обитаемото място, в миналото населявано от 12 хиляди души, а в този момент останало безлюдно.

 

 

 

Кадрите демонстрират Часов Яр открояващ се като апокалиптична сцена насред зелени полета и гори. Масовите опустошения припомнят за градовете Бахмут и Авдеевка, които Украйна съобщи след месеци бомбардировки и големи загуби и за двете страни.
 
Никъде не се виждат бойци или цивилни на фрагментите, снимани в понеделник и извънредно получени от АП, като се изключи уединен мъж, който върви по средата на улица измежду разрушението.

Превземането на стратегически значимия Часов Яр ще даде на Русия надзор над рид, откъдето силите ѝ ще могат да нападат други обитаеми места, които съставляват гръбнака на украинската защита в източно направление.

 

 

 

 

Това би подготвило почвата за евентуално по-широко съветско нахлуване, която съгласно украински длъжностни лица може да стартира още този месец, показва АП.

Русия подхваща серия щурмове с присъединяване на пехотинци и бронирани машини против числено превъзхожданите украински бойци, които обезверено се нуждаят от муниции.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна в понеделник, че забавената доставка на военна помощ от съюзническите страни за Украйна е оставила страната сама против по-големите и по-добре оборудвани сили на Кремъл.

 

Украйна и нейните западни сътрудници се надпреварват да разположат сериозна нова военна помощ, която може да помогне да се спре бавното и скъпоструващо, само че устойчиво съветско нахлуване в източните региони, както и да се осуетят офанзивите с дронове и ракети.

 

Украинските сили имат незабавна потребност от муниции.

 

Олех Ширяев, пълководец на 225-ия обособен щурмови батальон на Украйна, който се бори край Часов Яр, се надява скоро армията да получи артилерийски снаряди, които ще оказват помощ на подразделението му да задържи позициите си.

 

„ Бях очевидец на събитията преди година, когато „ Вагнер “ напредваше. Получихме касетъчни муниции, които доста трансформираха обстановката и успяхме сполучливо да контраатакуваме “, споделя Олех Ширяев.

Касетъчните муниции са неразрешени от доста страни, само че са употребявани и от двете страни във войната в Украйна. Киев се закле да ги употребява единствено за разпространяване на концентрации на противников бойци, напомня Ройтерс.

 

Повече подготвени бойци и оръжия с огромен обхват на деяние също биха помогнали на Украйна да пази територията си по-ефективно, счита командирът на 225-ия щурмови батальон.

Според Ширяев подразделението му е било подложено на съвсем непрекъсната офанзива от съветски безпилотни самолети. Те можели да летят както през нощта, по този начин и денем, защото били оборудвани с термовизионни камери, с които отдалечените водачи можели да разпознават задачите.

 

Руските бойци достигали до мястото на прикосновение, употребявайки транспортни средства, в това число четириколки, и макар че понасяли тежки загуби, съумели да окажат мощен напън върху украинските войски.

„ Те понасят огромни загуби, нашите войски убиват доста от тях. Но би трябвало да подчертая, че врагът разполага с доста безпилотни летателни апарати, които доста въздействат на обстановката тук “, добавя Ширяев.

 

След нахлуването на Русия при започване на 2022 година загубите са огромни и от двете страни, само че с доста по-голяма войска и повече оръжия и муниции Русия има преимущество в източната част на Украйна, където се водят най-ожесточените сражения.

 

Ширяев остава убеден, че съветските сили няма да влязат в Часив Яр до 9 май, когато Русия чества Деня на успеха във Втората международна война. Някои украински публични лица обявиха, че Москва може да желае да превземе града в точния момент за тази дата.

 

По думите на командира в последно време войските му са получили повече бронирани транспортни средства и безпилотни самолети, което е улеснило логистиката, в това число способността на батальона да изтегля ранени бойци.

 

Източник БЛИЦ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР